"Με την ελπίδα πως ο πολιτισμός και αυτής της εποχής ζει ανάμεσά μας
και όχι στα προϊόντα των illustration μηχανισμών επικοινωνίας
αυτοσυστηνόμαστε στον χρόνο της ζωής μας
στις αρχές ενός αιώνα που πάει να μας ξεράσει."


Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Lebenswelt

Η παράσταση Lebenswelt της YELP Dance Company, σε χορογραφία Μαριέλας Νέστορα, ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2010.

Το Lebenswelt αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας S και εμπνέεται από το χώρο της φιλοσοφίας. Ο όρος Lebenswelt στα γερμανικά σημαίνει ζωή-κόσμος, σε απόλυτη μετάφραση, και τον εισήγαγε ο Έντμουντ Χούσσερλ, ιδρυτής της φαινομενολογίας, για να περιγράψει τον τρόπο που ο καθένας μας ως υποκείμενο, αλλά και όλοι μαζί ως «συλλογικό ένα», προτείνουμε, επιτυχώς ή όχι, τη δική μας ερμηνεία του κόσμου. Η Μαριέλα Νέστορα, από τις απαρχές της ίδρυσης της YELPDance Company (1996), διερευνά τα όρια της αντίληψης του σώματος και κατ’ επέκταση της κίνησης. Τα τελευταία χρόνια, η φιλοσοφία συχνά αποτελεί έμπνευση για το έργο της. Αυτή η συνδιαλλαγή καταργεί τα στεγανά ανάμεσα στην «αυστηρότητα» της θεωρητικής σκέψης και τη σωματικότητα, μπολιάζοντας γόνιμα τις χορογραφικές της ιδέες. Όπως ισχυρίζεται και η ίδια άλλωστε, «η σκέψη διαβρώνει την έκφραση ακόμη και σ’ ένα ακίνητο σώμα». Η παράσταση παρακολουθεί την ιστορία ενός ζευγαριού σε ένα τοπίο όπου παντρεύεται η χορογραφία των δύο σωμάτων με τη χορογραφία στις βίντεο προβολές. Στο έργο συνυπάρχουν τρεις κόσμοι ταυτόχρονα: δύο κόσμοι σύμφωνα με την προσωπική αντίληψη του κάθε χορευτή και ένας τρίτος, αυτός που το κοινό αντιλαμβάνεται ως πραγματικότητα.
Μεταξύ των δύο πρωταγωνιστικών μορφών δεν λείπουν οι συγκρούσεις, οι παρεξηγήσεις, αλλά και η σύμπνοια, η τρυφερότητα, η ελπίδα. Η σωματική και ψυχολογική συμπεριφορά τους καθορίζεται τελικά από την ανάγκη τους για μια κοινή πραγματικότητα. Συχνά, μοιάζουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την προσωπική τους ελευθερία, προκειμένου να νιώσουν πιο ασφαλείς, πιο πλήρεις, γιατί, όπως προτείνει και η ίδια η χορογράφος, ίσως το Εμείς είναι πιο αδιαμφισβήτητο από το Εγώ.
Το Lebenswelt αποτελεί συμπαραγωγή της Στέγης και τηςYELP Dance Company, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει μέρος στο διεθνές φεστιβάλ JUNGEHUNDE, το Νοέμβριο του 2010, στη Δανία.

Η Μαριέλα Νέστορα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολογία (B.Sc., M.Sc.) και σύγχρονο χορό και χορογραφία στο LondonContemporary Dance School, καθώς και Visual Design forDance στο Laban Centre (Λονδίνο). Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως οι Στάθης Λιβαθινός, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Λευτέρης Βογιατζής, Έκτορας Λυγίζος, Νικαίτη Κοντούρη. Έχει διδάξει στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (2001-2004) και στο Θεατρικό Εργαστήρι ΚΘΒΕ (2008). Είναι χορογράφος της ομάδας YELP, η οποία ιδρύθηκε στο Λονδίνο to 1996. Έργα της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2001 ηYELP Dance Company εδρεύει στην Αθήνα. Έχει δεχθεί παραγγελίες από τα Plensa Isba (Σλοβενία), ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006 και Centre George Apostu(Ρουμανία). Το προηγούμενο έργο της YELP Dance Company, με τίτλο Das (ist) ein…, παρουσιάστηκε το 2009 στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260).

Συζήτηση με τους συντελεστές
Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τη χορογράφο/δημιουργό Μαριέλα Νέστορα. Τη συζήτηση θα συντονίζει η χορολόγος και λέκτορας Ιστορίας και Θεωρίας Χορού του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κάτια Σαβράμη.

Συντελεστές:
Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Σκηνογραφία: Αντώνης Δαγκλίδης
Βίντεο: Λουίζος Ασλανίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: ILIOS, François Couperin
Τσέμπαλο: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Κόντρα Τενόρος: , Νίκος Σπανάτης
Κείμενα: Γιώργος Ψάλτης
Ερμηνεύουν: Ιωάννα Τουμπακάρη, Κοσμάς Κοσμόπουλος,Νικολέττα Καρμίρη
και οι Ίρις Καραγιάν, Ράνια Γλυμίτσα, Πάρις Ερωτοκρίτου,Χρήστος Παπαδόπουλος, Νίκος Καμόντος, Κυριάκος Χατζηιωάννου, Νίκος Σπανάτης

Lebenswelt της YELP Dance Company
18 έως 20 Δεκεμβρίου 2010
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και YELP Dance Company
Τιμές εισιτηρίων: 22 € | Φοιτ. 12 €


YELP Dance Company | Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: