"Με την ελπίδα πως ο πολιτισμός και αυτής της εποχής ζει ανάμεσά μας
και όχι στα προϊόντα των illustration μηχανισμών επικοινωνίας
αυτοσυστηνόμαστε στον χρόνο της ζωής μας
στις αρχές ενός αιώνα που πάει να μας ξεράσει."


Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Ζωγραφίζοντας τις λέξεις

Μετά την πρώτη έκθεση εικονογράφησης κειμένων και ποιημάτων των Χ.Ζ. και Carnellio Coop από την εικαστικό Σπυριδούλα Ζάχου στην Κέρκυρα, με την ηχητική επένδυση του Βασίλη Αβδελά, η συντροφιά των τεσσάρων διαλύθηκε προς όλα τα μήκη της γης. 

 Ο Χ.Ζ. ξαναπήρε τα βουνά, και συγκεκριμένα τη Μαρταούνα, προσπαθώντας να αποτελειώσει τη δουλειά με τον Προμηθέα, δηλ. να του κλέψει τη φωτιά. Με την βοήθεια Σουλιωτών κομάντος θα τα είχε καταφέρει σύντομα, ώσπου ξαφνικά ηκούσθη η σάλπιγγα. Αμέσως πήρε τον δρόμο για την συμπρωτεύουσα. Ο Carnellio Coop βρήκε ξανά την αρκούδα συγκάτοικο του κι αφού εναγκαλιστήκανε τρυφερά και μούγκριζαν δακρύζοντας για κάνα μισάωρο έπεσε σε χειμερία νάρκη. Όταν η νάρκη έσκασε ο Carnellio ξύπνησε και τότε ηκούσθη η σάλπιγγα. Αυτός δεν κατάλαβε τίποτα κι έμεινε ακίνητος ώσπου η αρκούδα του είπε ότι έπρεπε να φύγει. Αμέσως άδειασε τη γωνιά του σε έναν ακροφοβικό και έβαλε μπρος για την συμπρωτεύουσα. 

Ο Βασίλης Αβδελάς αφού κλείστηκε για κάποιους αιώνες στον πυρήνα της γης, επανεμφανίστηκε στον φλοιό της Θεσσαλονίκης κρατώντας στα χέρια του ένα όργανο φτιαγμένο από τα χεράκια του το οποίο ακούγεται σε μήκος εφτακοσίων χρόνων και σε πλάτος δυο φορές όσο είναι η απόσταση της γης από τον ουρανό. Ύστερα από μια τελετή που κράτησε ένα τρίμηνο παρέδωσε υπό την συνοδεία φλάουτου, παιγμένο από την Εύα Ματσίγκου, το καινούριο όργανο στην Σπυριδούλα με το γνωστό σαρδόνιο χαμόγελό του. 

Αυτή τη σάλπιγγα υπό την καθοδήγηση της Σπυριδούλας φύσηξε η Εύα αφήνοντας για λίγο τα φλάουτα σε μιαν άκρη. Φλάουτα τα οποία κρύφτηκαν σ' ένα «χάρτινο μουσείο παράξενων γεγονότων» τα οποία φιλούσαν κάποιοι Αμερικάνοι γεωργοί και η Μαρία Ράπτη, σε βάρδιες. Μετά από ένα τσακωμό για τις υπηρεσίες η Μαρία απέστειλε με ένα john deere τα κείμενά της(και τα φλάουτα) στην Εύα, κι αυτή με την σειρά της, αφού πρόσθεσε και δικά της κείμενα, τα παρέδωσε στη Σπυριδούλα.Η Εύα, η Σπυριδούλα και ο Βασίλης κατέστρωναν το σχέδιο όταν η πόρτα άνοιξε και εμφανίστηκε μια γυναικεία μορφή που έβριζε τους hillbilly συναδέλφους της. Ήταν η Μαρία.Αργότερα κατέφθασαν κι υπόλοιποι που είχαν ακούσει το κάλεσμα. 

Η Σπυριδούλα σχηματοποίησε τα κείμενα και τα εγκλώβισε σε τετράγωνους καμβάδες δίνοντας τους μορφή υπό την σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων πέντε που βρίσκονταν γύρω της και παρακολουθούσαν την αξιοζήλευτη τεχνική της, υπό το φως των κεριών. 

Έτσι, η παρέα των έξι σας καλεί στα εγκαίνια της έκθεσης με τον γενικό τίτλο «Ζωγραφίζοντας τις λέξεις» την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 2013 και ώρα 20:30 στον χώρο Toss Gallery (La Dose), Θεσσαλονίκη. 

Διάρκεια έκθεσης: 1-10 Φλεβάρη 

Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί το project "Ο Ήχος του Καμβά",ένα οπτικοακουστικό project το οποίο συνδυάζει ζωντανά ζωγραφική και ηλεκτρονική μουσική σε συγχρονισμό.Η ιδιαιτερότητα του project είναι η χρήση του καμβά ως κύρια πηγή ήχου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: